2017
Słońce w XII domu
2017
Medium
2017
Matka natura z owocami
2016
KRÓLESTWO
2015
KSIĘŻYCÓWKA
2015
KINDERTURNEN art book
2014
Głowa do wycierania
2014
3P, czyli Plica Polonica Poetica
2014
Altana Westchnień
2014
MIŁOŚĆ I MEDYCYNA. Antologia
2014
Phallus Indusiatus
2013
ŚCIANA
2013
HOMEBODY
2013
SZKIELETY
2012
KINDERTURNEN
2012
Greetings from Eternity
2012
DEADLINE. Never Ending Story
2012
Kiedy rozum śpi budzą się demony. Nokturn
2011
Future Perfect
2011
Mirror Error
2011
Moje małe szybki
2010
Antykalendarz
2010
Łabędzi śpiew
2010
Sculptures just now!
2010
Monuments
2009
Ustawienia/ćwiczenia
2009
Szkielety
2009
Zakrywanie/Odkrywanie
2009
Obieg zamknięty + Głuchy telefon
2008
Roślina, skamielina, grzyb, koguci grzebień, serce czy zakrzepła krew...
2008
Bez tytułu
2006
Gabinet
2006
Studia Gimnastyczne
2006
Szczęśliwi, którzy idą do pracy. Szczęśliwi, którzy wracają do domu.
2006
Ty i ja
2006
Cukrownica
2005
Sztuka na marginesie,
na marginesie sztuki
2005
Under the Head
2004
Absence
2004
Nos duo
 
Szczęśliwi, którzy idą do pracy. Szczęśliwi, którzy wracają do domu. | mural | 2006
CSW Łaźnia & Mobile Studio | Gdańsk | otwarcie w 1-go maja



Realizacja muralu na drewnianym płocie jednej z ulic Starego Miasta w Gdańsku, jest kontynuacją projektu Galeria Zewnętrzna Miasta Gdańska. Projekt ma charakter czasowy, jego realizacja obejmuje kilkanaście dni kwietnia, w których Patrycja Orzechowska zaprosiła do interakcji przechodniów.
Ulica Stągiewna jest w ciągu komunikacyjnym łączącym Dolne Miasto i najbardziej reprezentacyjną część Gdańska, jest mostem między ,,gorszym" a ,,lepszym" światem. Codziennie rano tłum ludzi idących do pracy i wracających do domu wieczorem przemierza tę drogę. W dzisiejszych czasach, kiedy praca jest luksusem, na który nie każdego stać, a posiadanie dachu nad głową wciąż nie jest oczywistym dobrem, artystka podkreśla szczęście tych, którzy mają jedno i drugie. Murales zaprojektowany jest na część płotu równoległą do ulicy Stągiewnej. Słońce w tym miejscu idealnie kreśli swoją drogę od wschodu do zachodu, oświetlając płot i sylwetki osób wzdłuż niego przechodzących. Abstrakcyjny mural przedstawia cienie osób podążających rano do pracy, a wieczorem powracających do swoich domów. Malowanie jest połączone z akcją bezpośrednią, w której artystka prosi przechodniów o chwilowe zatrzymanie się w celu odrysowania cieni ich sylwetek, które słońce rzuca na powierzchnię płotu i chodnik. Następnie zapisuje godzinę ich przejścia. Projekt jest hipotetycznym obrazem, który składa się z białych, żółtych, czerwonych i niebieskich plam koloru.

Kurator: Małgorzata Zwolicka



Ta strona jest zoptymalizowana pod przeglądarki: Mozilla Firefox 3.0+, Opera 10.0+, Internet Explorer 6.0+, Safari 4.0+